0
$\begingroup$

Rosanswers logo

Very new to ROS and Linux in general but have worked through the introductory tutorials. I followed the xv_11_laser_driver tutorial but it failed during the build.

First, a basic question: I have loaded ROS Indigo but the xv_11 tutorial is for cturtle. I did use Indigo in the rosinstall step. Is this going to be an issue? I especially wonder about the different build systems used.

The actual error statements are:

    CMake Error at /opt/ros/indigo/share/ros/core/rosbuild/public.cmake:847 (message):
  [rosboost-cfg --libs system] failed with error: Traceback (most recent call
  last):

    File "/opt/ros/indigo/bin/rosboost-cfg", line 35, in <module>
      rosboost_cfg.main()
    File "/opt/ros/indigo/lib/python2.7/dist-packages/rosboost_cfg/rosboost_cfg.py", line 359, in main
      output = lflags(ver, options.lflags.split(','))
    File "/opt/ros/indigo/lib/python2.7/dist-packages/rosboost_cfg/rosboost_cfg.py", line 278, in lflags
      s += lib_flags(ver, lib) + " "
    File "/opt/ros/indigo/lib/python2.7/dist-packages/rosboost_cfg/rosboost_cfg.py", line 268, in lib_flags
      lib = find_lib(ver, name)
    File "/opt/ros/indigo/lib/python2.7/dist-packages/rosboost_cfg/rosboost_cfg.py", line 238, in find_lib
      raise BoostError('Could not locate library [%s], version %s'%(name, ver))

  rosboost_cfg.rosboost_cfg.BoostError: "Could not locate library [system],
  version (1, 54, 0, '/usr', '/usr/include', True, True)"

Call Stack (most recent call first):
  CMakeLists.txt:29 (rosbuild_link_boost)

I do not have a clue on where to start fixing this.


Originally posted by Rud on ROS Answers with karma: 133 on 2014-07-22

Post score: 1

$\endgroup$

1 Answer 1

0
$\begingroup$

Rosanswers logo

It looks like rosbuild is having a hard time finding the required boost libraries on Indigo.

I've filed a bug about this here: https://github.com/ros/ros/issues/62

In the meantime, you may want to look for a catkinized version of the xv11 driver, and try that on Indigo.


Originally posted by ahendrix with karma: 47576 on 2014-07-23

This answer was ACCEPTED on the original site

Post score: 1


Original comments

Comment by Dirk Thomas on 2014-07-23:
The bug is fixed in the upcoming version 1.11.4 of ros-indigo-ros. Thanks for the report.

Comment by Rud on 2014-07-23:
Thanks for the quick responses.

When will 1.11.4 be available and how can I track its availability?

I am a long time developer just new to ROS and Linux. Is there a patch I can do to make the build work, i.e. change where the script is looking for ros-boost? I will look for it but...

Comment by Dirk Thomas on 2014-07-23:
You will find the patch in the ticket reference above (actually in this pull request: https://github.com/ros/ros/pull/63/files ).

Comment by Dirk Thomas on 2014-07-23:
The Debian package build progress can be tracked here: http://www.ros.org/debbuild/indigo.html?q=rosboost_cfg

Usually it takes a day to rebuild and being available in ros-shadow-fixed. When ever it is synced to public an email is send to the ros-users mailing list. It might take several days (sometimes even longer if some packages are building successfully).

Comment by Rud on 2014-07-24:
Again, appreciate the quick response. I got it to build and, following the rest of the tutorial, can see my office in rviz!

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service and acknowledge you have read our privacy policy.