0
$\begingroup$

I am having issues with bringing the robot out of its sleep or off mode. Seems it goes into sleep mode when there is no activity for about 4 minutes. I am using the i-Robot Create 2 serial cable. When it is in its sleep mode I try removing the cable end plugged into robot and connect jumper wire between pins 5 and 6 on the robot 7 pin connector for a brief time period. This effectively shorts the BRC pin to GND for a short period of time ( less than 1 second). Then I reconnect the serial port cable into the robot 7 pin connector and try giving the robot a command but no go. I have also read that commands 173 and 173 173 can help with this issue but I may be mistaken. Any help on this is very much appreciated !!!! Rick

$\endgroup$
  • $\begingroup$ I'm assuming you mean wake after sleeping? To reset you would still need to wake it then send '7'. $\endgroup$ – Jonathan Aug 16 '16 at 22:53
  • $\begingroup$ The link that you refer to is related but still doesn't resolve the issue as the robot still goes into sleep mode after five minutes. Sill haven't seen a working resolution to the problem. Any further ideas would be much appreciated. Thanks much !!!! Rick $\endgroup$ – rbonari Aug 18 '16 at 5:17
1
$\begingroup$

The Create 2 cable will wake the robot when plugged in without any modifications. 173 is the 'stop' command that stops the OI. It does not do anything if the robot is sleeping. Also, in the OI Manual it states the robot goes into sleep every 5 minutes unless in full or safe mode.

$\endgroup$
  • $\begingroup$ How do you keep the robot from sleeping after five minutes? Is there a way to wake the robot when it is asleep or off other than manually pressing a control panel button? I was thinking of taking the control panel and putting a couple of wires across the switch and putting a relay in parallel with the appropriate button to wake up the robot. Want to use this robot as a telepresense robot that could be operating for extended periods intermittently and then driven back to charger and restarted remotely ( away from home). Any ideas on the best way to do this would be much appreciated. $\endgroup$ – rbonari Aug 17 '16 at 5:49
  • $\begingroup$ This question is relevant then since this is a duplicate of what you want: robotics.stackexchange.com/q/9684/9743 $\endgroup$ – Jonathan Aug 18 '16 at 0:19
  • $\begingroup$ Your link is relevant but still does not resolve the issue as robot still goes to sleep after 5 minutes. Any further thoughts on this are much appreciated. Thanks much.....Rick $\endgroup$ – rbonari Aug 18 '16 at 5:23
1
$\begingroup$

I suspect you may have a bad cable. Have you verified that the pin is changing level on the end of the Mini-DIN (with a voltmeter)? If it is not, and you are using an iRobot cable, contact create@irobot.com referencing this post.

$\endgroup$

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.